I början på 80-talet upphörde butiksverksamheten i huset bland annat p.g.a. minskad efterfrågan och försäljningen flyttades ihop med Andelsföreningens livsmedelsbutik på Tången. Under ett antal år brukades huset av ett företag som tillverkade ramar och konsttryck.

1989 hyrde de glada tjejerna Gunn-Britt Skoog och Lena Andreasson in sig i huset och öppnade Tångens Cafe & Smörgåsbutik, de försåg turister och öbor med allt från Cafe och kioskvaror till hamburgare och festliga smörgåstårtor.

1997 tog Annette Friberg över Lenas plats och fastigheten köptes fri från Andelsföreningen, vid detta skifte renoverades också lokalerna och övervåningen öppnades upp som festlokal.

2002 var Gun-Britt och Annette nöjda med sitt verk och satte huset till försäljning.
Börjessons Sjötaxi & Charterbåtar HB blev nya ägare, detta i första hand för att säkra leveranserna av catering till båtarna.
Catering till företagets har varit en av husets främsta inkomstkälla sedan starten 1989.

Huset och köket genomgick en totalrenovering som bl.a. skapade en större serveringslokal. Övervåningen isolerades och inreddes som kontor och minikonferansrum. Källaren öppnades upp och användes bl.a. som galleri för konstnärer sommartid.

Kök och servering hyrdes ut och nya glädjespridande kvinnor tog över verksamheten. Kerstin Skantze och Solveig Gustavsson bildade företaget Solskanzens Cafe & Catering och drev verksamheten framgångsrikt vidare med mat, konst och musik.

2007 var det återigen dags för förändringar i huset. Kerstin och Solveig återgick till sina tidigare jobb inom restaurangutbildningen och Börjessons Sjötaxi & Charterbåtar driver nu verksamheten i egen regi.

Gunn-Britt, Lena och Annette samt Kerstin och Solveig har under åren genom hårt arbete och stort intresse bidragit till vad huset idag står för: God mat och förnöjsamma minnen av musik och möten.
De har också bidragit till att huset och verksamheten är vida känd, även utanför landets gränser vilket återkommande båt & landturister visar.

BÅTEBACKEN - En plats att mötas på.

Utsikten från Båtebackens fönster

Huset som idag inrymmer Båtebackens Caferestaurang och kontor för Börjessons Sjötaxi & Charterbåtar byggdes 1934. Huset byggdes av Tångefiskarnas Hamn & Andelsförening U.P.A. och inreddes som butik och lager. Den gamla fiskhamnen låg framför huset.

Butiken var en kombinerad skeppshandel och järnaffär som försåg fiskeflottan och samhället med förnödenheter. Huset var fullt med allehanda attiraljer i tre plan.
I huset har många människor mötts och många meningar blivit sagda.
Karl Johan Carlund som ansvarade för butiken var en positiv och glad handlare som skapade en trivsam och tilldragande atmosfär i huset.
Det som Karl Johan inte kunde fixa fram var inte heller uppfunnet.

Båtebackens historia